Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Μα γιατί δεν με καταλαβαίνει...

Πόσες και πόσες άραγε φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί : «μα γιατί δεν με καταλαβαίνει»;; Η ερώτηση αυτή αφορά και στα δύο φύλα και δεν είναι αποκλειστικά προνόμιο των γυναικών. Και άντρες και γυναίκες έχουν έρθει αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορούν να ερμηνεύσουν και φτάνουν στο σημείο να αναρωτιούνται τι κάνουν λάθος και κυρίως που φταίνε και η σχέση τους βαλτώνει.  Το βασικό πρόβλημα εδώ είναι απλό: οι άντρες και οι γυναίκες είναι διαφορετικοί μεταξύ τους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτεροι ή χειρότεροι απλώς διαφορετικοί. Που μας οδηγεί όμως αυτή η διαπίστωση; Μα φυσικά στην κατανόηση και στην αποδοχή της διαφορετικότητας με απώτερο σκοπό την αρμονική συμβίωση. 

Όσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να καταλάβει πως είναι δυνατόν ο σύντροφός της να ξεχνάει την επέτειό τους, ενώ θυμάται όλα τα πρωταθλήματα της ομάδας του από το 1900…. άλλο τόσο δύσκολο είναι για κείνον να καταλάβει πως είναι δυνατόν η σύντροφός του να μην μπορεί να προσανατολιστεί σε μια περιοχή που έχει βρεθεί πολλές φορές, ενώ θυμάται τι φορούσαν και οι εκατό γυναίκες σε μια κοινωνική εκδήλωση. Είμαι σίγουρη πως πολλοί και πολλές βλέπετε τον εαυτό σας στο παραπάνω παράδειγμα. Η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου δεν είναι απλή υπόθεση. Όλοι μας έχουμε πει μετά από έναν καβγά: την επόμενη φορά θα προσπαθήσω να είμαι ήρεμη/ος και να τον/την καταλάβω. Και πριν έρθει η επόμενη φορά , χωρίς να το καταλάβουμε του/της την έχουμε ήδη στημένη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα ακριβώς επειδή  είναι δύσκολο να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. 

Η διάθεση αποδοχής υπάρχει αλλά κάτι γίνεται και στην πρώτη δυσκολία εξαφανίζεται ως δια μαγείας, τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι περισσότεροι από εμάς. Ωστόσο πόσο πιο υγιείς θα ήταν οι σχέσεις των ανθρώπων εάν μπορούσαμε να συνυπάρξουμε αρμονικά σεβόμενοι ο ένας τη διαφορετικότητα του άλλου; Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου πως ο άλλος δεν θέλει το κακό μας….απλώς λειτουργεί διαφορετικά από εμάς, το ίδιο ισχύει και για τον τρόπο που εμείς λειτουργούμε απέναντί του. Σε μια τέτοια περίπτωση και αφήνοντας τον εγωισμό στην άκρη δεν έχουμε παρά μόνο να κερδίσουμε μια όμορφη σχέση αλληλοκατανόησης. 

Το θέμα των σχέσεων των δύο φίλων έχει απασχολήσει χρόνια τους μελετητές και είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί σε λίγες μόνο γραμμές. Στόχος μου μέσα από αυτό το άρθρο δεν είναι σε καμία περίπτωση η κατήχηση αντιθέτως προσπαθώ να βρω τεχνικές και στρατηγικές προκειμένου να συνυπάρχουμε άντρες και γυναίκες αρμονικά! Στις δυτικές χώρες, γύρω στο 50% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο, άντρες και γυναίκες κάθε πολιτιστικής παράδοσης, θρησκείας και χρώματος συγκρούονται μόνιμα με τις απόψεις, τη συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις του συντρόφου τους. Προβληματιστήκατε; Αν όχι, ελπίζω να τα καταφέρω με το επόμενο κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου